DEESS IPL, otthoni tartós szőrtelenítő készülék
DEESS IPL, otthoni tartós szőrtelenítő készülék

Szőrtelenítő eljárások: szőrtelenítés gyantával

A gyantázás a viszonylag tartós (2-3 hétig tartó) szőrtelenítési eljárások közé tartozik. Nem olyan gyors, mint a borotválás, amiről egyébként itt olvashatsz, viszont hosszabb ideig tartó simaságot biztosít. Ám a gyantázásról szinte mindenkinek van egy-egy korai, kicsit horrorisztikus emléke, amikor megpróbálta magát legyantázni, de a felénél rájött, hogy nem bírja tovább folytatni a fájdalom miatt. Ez nem véletlen: a gyantázást sokkal jobb szakemberre bízni, mert így jóval gyorsabb és kevésbé fájdalmas. Érzékeny bőrűeknek viszont még így sem ajánlott.

Hogyan zajlik a gyantázás?

A szőrzet növekedési irányában, csíkokban felkent forró gyantát a kozmetikus gyors mozdulattal letépi, mellyel a szőrszálakat tövestül kiszakítja. Régebben a kozmetikusok többször használatos gyantát (fenyőgyantát) használtak, és leszűrték a következő használat előtt, ma már csak az egyszer használatos, patronos, görgős gyanta van használatban, melyeket hőfokszabályzós, időszabályzós gyantamelegítő gépekkel melegítenek fel.

Minimum költség egy év alatt (3 hetes periódusokkal számolva, kozmetikában): kb. 70. 000 Ft

Hónalj szőrtelenítés: gyanta helyett IPL szőrtelenítő gép

Hónalj szőrtelenítés: gyanta helyett IPL szőrtelenítő gép

Szőrtelenítés gyantával – előnyök

 • A gyantázás viszonylag tartós szőrtelenítő eljárás, mert 2-3 hetes szőrtelenséget biztosít.
 • A gyantázás után fokozatosan, és nem olyan borostásan kezd újranőni a szőr, mint a borotva használata után.
 • Nem igényel sok időt: ha kozmetikus végzi, elég 2-3 hetente 1 órát rászánni. Az otthoni gyantázással már egészen más a helyzet: ez akár több órás tevékenység is lehet, mert már maga az előkészület és az elpakolás is sok idő, nem beszélve a gyantacsíkok letépéséről, melyet saját magunknak igen kellemetlen és hosszadalmas elvégezni.

Szőrtelenítés gyantával – hátrányok

 • A gyantázás rendkívül fájdalmas szőrtelenítési módszer, mivel tövestül tépi ki a szőrt. Hónalj és bikinivonal gyantázását nem ajánljuk az alacsony fájdalomküszöbbel rendelkezőknek.
 • Ügyetlen kozmetikus a forró gyantával le is forrázhatja, meg is égetheti a bőrt, ilyenkor a bőr legfelső része is lejön a szőrrel együtt. Ez az enyhe égési sérülés pár nap alatt lehámlik, és spontán gyógyul.
 • Csúnya mellékhatásokkal járhat: érzékeny bőrűek gyakran tapasztalhatják, hogy lila foltok maradnak a gyantázott területen. Ez leggyakrabban a combon, bikinivonalnál fordulhat elő.
 • Nem ritka a szőrbenövés, a bőrirritáció sem. Amikor 2-3 hét után a szőr elkezd növekedni a gyantázott területen, gyakran apró piros pöttyök jelzik a benőtt szőrtüszőket, és a bőr akár egy hétig is fertőzött, sebes lehet. Gyakori esetedben a szőrbenövés? Érdemes akkor itt tájékozódnod róla és a lehetséges megoldásokról.

Szőrtelenítés gyantával – tanácsok

 • A gyantáztatást hagyjuk a kozmetikusra! Hiába tűnik olcsóbbnak saját magunkat gyantázni, de a fájdalom és az időveszteség miatt nem éri meg.
 • Ha még sosem gyantáztattunk, előzetesen teszteljük a fájdalomtűrésünket! Semmiképpen ne kezdjünk a teljes test gyantáztatásával, kezdetnek éppen elég pl. a lábszár szőrtelenítése.
 • Gyantáztatni csak olyan bőrfelületet lehet, ahol a szőrzet minimum 4-5 mm hosszú. Ez annyit jelent, hogy pl. borotválás után legalább 1,5-2 héttel lehet csak gyantáztatni.
 • Legyünk tudatában annak, hogy a láb és a bikinivonal gyantázásához más-más gyantát kell használni. (Az utóbbi kíméletesebb: nem tapad a bőrhöz, csak a szőrt tépi ki.) Kozmetikusunktól érdeklődjünk erről!
 • Gyantáztatás után a bőrirritáció csökkentésére a kozmetikus fertőtlenítse VIO készülékkel a gyantázott felületet, vagy kenje be gyulladáscsökkentő-nyugtató zselével!
 • Ha krónikus bőrirritációt (piros pöttyöket) vagy szőrbenövést tapasztalunk, rendszeres bőrradírozással segítsük az új szőrszálak kibújását.
A gyanta fáj, az IPL szőrtelenítés nem!

A gyanta fáj, az IPL szőrtelenítés nem!

Az IPL szőrtelenítés előnyei a gyantához képest

 • Az IPL szőrtelenítés fájdalommentes, míg a gyantázás nagyon kellemetlen, nem csak azért, mert tövestül tépi ki a szőrt, de azért is, mert a forró gyanta kellemetlen lehet.
 • Érzékeny területeken (hónalj, bikinivonal), sokkal könnyebben használható.
 • Az IPL szőrtelenítés tartós hatású, évekig csupasz bőrfelületet biztosít, míg a gyantázás csak 2-4 hétig.
 • Időtakarékos, ha elértük a szőrtelen felületet, a hatás megmarad, míg a gyantázás esetén újra meg újra szembe kell néznünk a fájdalmas kezelésekkel.
 • Az IPL szőrtelenítés nem irritálja a bőrt, mivel nem sérti fel a hámréteget, sőt, kifejezetten gyulladáscsökkentő hatású, míg az epilálás után nagyon gyakori a gyulladt bőr.

dessa-ipl-szortelenito-gep

Milyen szempontok alapján válasszon IPL szőrtelenítőt?

Szakértői tanulmányunkból megtudhatja!

Tárczy Judit
Judit vagyok!

Kérdésével forduljon hozzám bizalommal!

06 1 226 4179
06 30 6303 777

Írjon nekünk!
[contact-form-7 id='237' title='Kérdése van']
Weisz Fanni

Weisz Fanni, modell

„Azt szeretem a legjobban a DEESS IPL szőrtelenítő gépben, hogy nem kell naponta vagy hetente a szőrtelenítéssel bajlódnom, hiszen hónapokig szép sima marad a bőröm.”

A Női Portál szerkesztői

A Női Portál szerkesztői

„Már az első néhány kezelés meglepő eredményt hozott: egyre gyengébb szálacskák nőttek vissza levillantott testrészeken és ezek a kúra során fokozatosan ritkultak, hullottak."

Kuna Kata, blogger

Kuna Kata, blogger

„Tényleg használ. Már pár használat után jelentős változást lehetett észrevenni, ami a szőrszálak visszanövését illeti. Mindent összevetve, szerintem bárkinek jó vétel lehet."

tovább >>

IPL szőrtelenítés előtte utána

tovább >>
2011-2019 DEESS®    ●    © Minden jog fenntartva.
Főoldal    ●    Lap tetejére