DEESS IPL, otthoni tartós szőrtelenítő készülék

Hogyan válasszak az otthoni IPL szőrtelenítő gépek közül?

A tartós szőrtelenítő gépekkel kapcsolatban sokféle csatornából sokféle információt kaphatunk, azonban az egyes gépek közt hatékonyságot, tartósságot és ár/érték arányt tekintve is nagy lehet a különbség. Összegyűjtöttük a 12 legfontosabb szempontot, amivel vásárlás előtt jó tisztában lenned.

1 Milyen technológiát válasszak? (Lézer, IPL vagy HPL?)

A fényenergián alapuló tartós szőrtelenítő módszerekből 3-féle létezik: lézer, IPL és HPL. Az első kettő 10-20 éves múltra tekint vissza, a HPL pedig 1-2 éves múltra. Mindhárom módszer azon alapul, hogy a szőrtüszőben a szőrszál sötét pigmentje (melanin) elnyeli a kibocsájtott fényt. Ez a fény hővé alakul, és a sötét színű szőrszálakat gyakorlatilag kiégeti, a szőr gyökerét roncsolja, majd a szőrnövekedést inaktívvá teszi. Így jön létre a tartós, évekig tartó szőrtelenség a kezelt testrészen.

nd Lézer:

80-90%-os szőrzetcsökkenést eredményez. Fájdalmas. Pontszerűen kezel, ezért elég lassúnak is mondható (több óra is lehet pl. 1 láb szőrtelenítése). Ezek miatt egyre kevésbé népszerű eljárás. Kozmetikai szalonban és otthoni gépben is használatos.

nd IPL:

80-90%-os szőrzetcsökkenést eredményez. Fájdalommentes. Nem pontszerűen, hanem nagyobb felületen kezel (1-5cm2), így gyorsnak mondható (egy láb szőrtelenítése 10-20 perc). Az egyik legnépszerűbb eljárás. Kozmetikai szalonban és otthoni gépben is használatos.

nd HPL (olykor ez is IPL néven fut):

50-70%-os szőrzetcsökkenést eredményez. Fájdalommentes. Nem pontszerűen, hanem nagyobb felületen kezel (1-5cm2), így gyorsnak mondható (egy láb szőrtelenítése 10-20 perc). HPL gépekben az IPL technológiát RF rádiófrekvenciával kombinálják. Utóbbi csak bőrfeszesítésre és ránctalanításra használatos, így a szőrtelenítés hatékonyságát valószínűleg nem erősíti. Sőt jelenléte miatt az ilyen készülékekben az IPL intenzitása kisebb, mint a csak tisztán IPL technológiát alkalmazó készülékekben. A HPL csak otthoni gépben használatos.

tartós szőrtelenítés működése

A lézer, az IPL és a HPL szőrtelenítés működési elve azonos, és csak a bőr és a szőr megfelelő kontrasztja esetén hatékony.

2 Milyen szőrszín és bőrszín esetén hatékony az IPL, a HPL és a lézer?

Mindhárom módszer (lézer, IPL és HPL) működési elve az, hogy a szőr festékanyagába, az ún. melaninba bejuttatott fényimpulzusok roncsolják a szőr gyökerét, emiatt a szőrszál nyugalmi állapotba kerül és késleltetődik a visszanövése. A kezelés annál hatékonyabb, minél sötétebb a szőr és minél világosabb a bőr, hiszen a világos bőr visszaveri a fényt (tehát nem ég meg), a sötét szőrszál viszont elnyeli, ezáltal roncsolódik.

fjA fentiek miatt szőke, vörös vagy ősz szőrzet esetén sajnos egyik fényenergián alapuló tartós szőrtelenítő módszer (lézer, IPL és HPL) sem eredményes. Ilyenkor a szőr nem elég sötét ahhoz, hogy a villanófény hatni tudjon rá. Kreol, sötét színű bőr esetén szintén nem hatékony a kezelés, ugyanis a sötét bőr elnyeli a villanófényt, így megéghet.

IPL szőrtelenítés bőrszín szerint

Sötét bőrön (V-VI) vagy világos szőrön (ősz, vörös, szőke) egyik fényalapú szőrtelenítő technológia sem hatékony

 

Összességében mindhárom módszer ideális alanya a minél sötétebb szőrű és minél fehérebb bőrű egyén. Ugyan léteznek olyan készülékek, amelyek használatát egészen sötét bőrön is eredményesnek és biztonságosnak mondják, ám az ilyen gépek teljesítménye igen alacsony lehet, és erős okunk van kételkedni a hatékonyságukban.

A tartós szőrtelenítő technológiák és az otthoni készülékek kínálata tehát igen nagy.

Mindent összevetve tehát a lézer, IPL és HPL tartós szőrtelenítő módszerek közül az IPL az, amelyik a mai modern nők és férfiak igényeit leginkább ki tudja kielégíteni, ugyanis fájdalom nélkül, gyorsan és hatékonyan biztosítja a tartós szőrtelenítést. Így összeállításunk további részében az IPL-t vettük még alaposabban górcső alá.

3 Mennyire „erős” a IPL szőrtelenítő készülék?

Az otthoni IPL szőrtelenítő készülékek mindig kisebb energiamennyiséggel dolgoznak, mint a szépségszalonokban használt profi gépek. Bizonyos energiaszint felett ugyanis az otthoni használat veszélyes volna: folyamatos hűtés nélkül a bőr megégne, illetve a kezelés során kiszűrődő fény károsíthatná a szemet.

5-6 J/cm2 az a maximális IPL energiaszint, amelyet otthoni körülmények között még biztonságosan ki lehet használni. (Bőrünk tónusától függ, hogy milyen energiaszintet bírunk ki sérülés nélkül.) Ennél erősebb IPL energia otthoni használata veszélyes is lehet. Otthoni IPL szőrtelenítő vásárlásakor tehát a minél nagyobb teljesítmény hajszolása helyett inkább arra érdemes figyelni, hogy az adott készülékkel meg tudjuk-e majd határozni, hogy a mi bőrtípusunk számára melyik a megfelelően erős, még biztonságos energiaszint.

IPL szőrtelenítés otthon és szalonban

Bizonyos erősség felett nem végezhető otthoni IPL szőrtelenítés (veszélyes lenne a bőrre), ezért minél erősebb otthoni IPL gép hajszolása helyet inkább olyat válassz, ami várhatóan megfelelően erős, mégis biztonságos kezelést nyújt majd számodra.

Jó tudni!
inA gyártók készülékeik teljesítményét 1 cm2-re (J/cm2), vagy a gép teljes villanási felületére vonatkozóan (J) adják meg. Amennyiben egy otthoni gépnél megadott Joule érték 10 J fölötti, akkor biztos, hogy a készülék teljes villanási felületére vonatkozik. Ha ténylegesen a készülék energiaszintjét akarjuk megtudni, akkor az összerősséget el kell osztani a villanóablak cm2-ben kifejezett értékével (ami általában 1-6 cm2 között mozog). Tehát ha pl. 16 J az összenergia, és 3 cm2 a kezelőfej, akkor az erősség 5,3 J/cm2

4 Állítható az IPL szőrtelenítő kezelés erőssége?

Bőrünk tónusán múlik, hogy milyen erős IPL kezelés alkalmas számunkra. A nagyon fehér bőrűek magasabb energiaszintű IPL kezelést végezhetnek, ám minél sötétebb a bőr, annál kisebb energiát szabad csak alkalmazni. Emiatt minden otthoni IPL géppel szemben alapvető elvárás, hogy állítani tudjuk a kezelés intenzitását. Ez azonban önmagában nem garantálja, hogy ki is tudjuk majd választani a bőrünk tónusához megfelelő fokozat. Ilyenkor segít a bőrtónus-teszt!

5 Bőrtónus-teszt van az IPL szőrtelenítő géphez?

A bőr tónusa nemcsak egyénenként, hanem testrészenként is különbözhet. Sőt, az év során is változhat (pl. amikor nyáron lebarnulunk, vagy ősszel „lekopik” a barnaság). Ha mindig megfelelően erős és hatékony IPL kezelést szeretnénk elvégezni, ami az adott testrészen még biztonságos, akkor olyan készüléket válasszunk, amelyhez bőrtónus teszt is tartozik. Ez egy gombnyomásra meghatározza bőrünk tónusát, így minden zónában a számunkra megfelelő, még biztonságos fokozatokon végezhetjük majd az IPL kezelést.

IPL szőrtelenítés bőrteszt

A bőrtónus meghatározásával megfelelően erős, ám még biztonságos ipl szőrtelenítő kezelést végezhetünk minden zónában.

Megjegyezendő, hogy a bőrtónus teszt nem azonos a bőrszínérzékelővel! Utóbbi funkciója mindössze az, hogy túl sötét bőr esetén letiltsa a készülék használatát, a megfelelő kezelési fokozat kiválasztásában viszont egyáltalán nem segít!

6 Mekkora az IPL szőrtelenítő készülék villanásszáma?

IPL szőrtelenítő készülék villanásszám

A villanásszám az IPL szőrtelenítő készülék várható élettartamára utal: jelzi, hogy hány villanás leadására lehet képes. Általánosságban mondhatjuk, hogy egy nő teljes testének tartós szőrtelenítéséhez kb. 12-13.000 villanásra lehet szükség. Ennek alapján egy 300.000 villanásos készülék bőven elég az évekig tartó szőrtelenség eléréséhez akár több főnek is (családi vagy baráti körön belül), sőt újabb kúrákhoz is elegendő lesz.

Arra érdemes odafigyelni, hogy a villanásszám ne legyen túl alacsony, hiszen így idő előtt kimerülhet az IPL készülék. A csereizzó pedig jellemzően nagyon drága és nem is feltétlenül nyújtja már vele az IPL szőrtelenítő gép az eredeti teljesítményt.

7 Károsítja-e a szemet az otthoni IPL szőrtelenítő kezelés?

NEM! Minden otthoni IPL és HPL szőrtelenítő készülékben kötelező biztonsági elem a bőrszenzor, amely biztosítja, hogy csak a bőrrel érintkező készülékkel lehessen villanást leadni (azaz ne tudjunk a szemünkbe villantani). Tehát a bőrszenzor megléte nem lehet vásárlási szempont.

IPL szőrtelenítő készülék védőszemüveggel

A bőrszenzor megakadályozza a szembe történő villanást, a védőszemüveg pedig a kiszűrődő fénytől is óvja a szemet.

Azt azonban jó tudni, hogy a bőrszenzor nem véd a kezelés közben kiszűrődő fénytől, amelynek lehet szemkárosító hatása. Éppen ezért a legtöbb jó minőségű, otthoni villanófényes IPL szőrtelenítő készülékhez védőszemüveget mellékelnek. Persze a szemkárosítás problémája otthoni készülékek esetén inkább csak elméleti, hiszen energiaszintjük alacsonyabb, mint a szalonokban használt készülékeké. (Ezért lehetséges, hogy míg szalonokban IPL kezelés közben kötelező a védőszemüveg használata, otthoni készülék esetén ez csupán ajánlott, hiszen az otthoni gépek energiaszintje 10J/cm2 alatti.)

8 Milyen sűrűn kell az IPL szőrtelenítő kezeléseket végezni?

A különböző készülékek használati módja, és a velük elérhető eredmények is jelentősen eltérhetnek. Míg egyes IPL és HPL készülékeket fura módon folyamatosan ajánlott használni, más IPL gépekkel egy intenzívebb szőrtelenítő kúra után csak időnként (pl. 3-6 havonta) szükséges fenntartó kezeléseket végezni, az esetleg felbukkanó kósza szőrszálak eltüntetése érdekében.

A folyamatos használat helyett vonzóbb megoldásnak tűnik az intenzívebb szőrtelenítő kúra, amikor is kb. fél év alatt végzünk az egész szőrtelenítési projekttel és utána hosszabb időre félretehetjük a készüléket. Ráadásul így többen is használhatják párhuzamosan az IPL szőrtelenítő gépet.

9 Mely testrészeken használható az IPL szőrtelenítő készülék?

Nem minden IPL készülék alkalmazható az érzékenyebb zónákban (pl. intim terület), vagy kisebb méretű területeken (pl. bajuszvonal, áll), ezért vásárlás előtt érdemes megnézni az adott készülékkel kezelhető testrészek listáját, valamint olyan készüléket választani, amely villanóablak-mérete a kisebb zónák kezeléséhez is megfelelő.

IPL szőrtelenítő készülék férfiaknak és nőknek

Olyan IPL szőrtelenítő készüléket válassz, amely az egész családnak – férfiaknak és nőknek – minden problémás zónában megoldást nyújt!

10 Férfiak is használhatják-e a kinézett IPL szőrtelenítő gépet?

Ez is nagyon fontos szempont, hiszen manapság nemcsak a hölgyek, hanem az urak is szőrtelenítik magukat. Éppen ezért vásárlás előtt érdemes megvizsgálni, hogy a gyártó cég ajánlja-e mindkét nem számára a kinézett gép használatát. Illetve ne felejtsük el: a férfiaknak több villanás kell a kívánt eredmény eléréséhez, hiszen szőrzetünk erősebb, vastagabb, mint a hölgyeké, így érdemes magas villanásszámú gép mellé letenni a voksunkat.

111 Kézi vagy „asztali” kivitelezésű az IPL szőrtelenítő készülék?

Ez igazából kényelmi kérdés. A nagyobb méretű készülékek esetén vagy egy asztali egység, és ehhez a kezelőfej vezetékkel kapcsolódik. Ezeknél talán praktikusabb a kézi készülék, hiszen így nem kell állandóan arra figyelnünk, hogy lerántjuk-e véletlenül az asztali egységet a kezelőfej mozgatása közben.

12 Akkumulátoros vagy vezetékes az IPL szőrtelenítő készülék?

A vezeték nélküli készülékek használata kényelmesebb lehet, azonban az akkumulátor hamar lemerülhet, így nem feltétlenül tudjuk egyetlen töltéssel befejezni a szőrtelenítő kezelést. Ráadásul az akkumulátorok élettartama is korlátozott, így általában hamarabb szorulnak szervizelésre a vezeték nélküli IPL készülékek, mint a hálózatról működő típusok.

Megfelelően erős, mégis biztonságos IPL gépet keresel?

.

Diszkrét tartós IPL szőrtelenítés a DEESS IPL-lelIsmerd meg a DEESS IPL szőrtelenítő gépet!

Eredeti IPL technológia; 300.000 garantált villanás!

Évekig tartó szőrtelenség, már néhány fenntartókezeléssel.

Erős, mégis biztonságos kezelés (Bőrteszt; 1-5 intenzitás).

Intim területek és arc szőrtelenítésére is alkalmas.

Férfiak és nők is használhatják.

Kézi, vezetékes, könnyen és gyorsan használható kivitel.

Bőrszenzor és védőszemüveg a maximális biztonságért.

 

2011-2017 DEESS®    ●    © Minden jog fenntartva.
Főoldal    ●    Lap tetejére