DEESS IPL, otthoni tartós szőrtelenítő készülék
DEESS IPL, otthoni tartós szőrtelenítő készülék

A szőr növekedési ciklusa

Minden szőrszálunk egy fejlődési folyamaton megy keresztül. A folyamat kezdetén a szőrszál növekszik, majd a végén kihull. E közben a szőrhagyma megújul, így új szőr tud növekedni a régi helyen, tehát ez egy ciklikus folyamat. A szőrnövekedési ciklus három részre osztható.

Anagen

Anagén szőrnövekedési fázis

Katagén szőrnövekedési fázis

Az anagén fázis a szőrhagyma aktív növekedési fázisa. Ebben a fázisban a szőr gyökerének sejtjei gyorsan osztódnak, és így alulról növesztik a szőrszálat, illetve ilyenkor aktív a melanin termelése is. A szőr növekedésének mértéke genetikailag és testtájanként is meghatározott, mint ahogy az is, hogy mennyi ideig van ebben a fázisban a szőrszál növekedési ciklusa. Az anagén fázis ideje így 2-től akár 8 évig is terjedhet. Ebben a szakaszban a szőr töve végig beér a hajhagymába, így a szőrszálon levezetett fény (IPL szőrtelenítés) a melaninban elnyelődve és hővé alakulva képes a szőrtüszőt kiégetni, elpusztítani.

Az úgynevezett katagén fázis egy rövid, átlagosan 2-3 hetes időszak. A katagén fázis egy átmeneti időszak az anagén fázis végén, melynek során a szőrtöve szorosan összenő a szőrhagymával és felhúzza azt. A szőrtüsző fokozatosan eltávolodik az alapjától és megszűnik a vérellátása, majd ennek következtében összezsugorodik. Ebben a fázisban áll le a szőrsejtek osztódása is, energia és tápanyag ellátás hiányában. Ez a fázis ad lehetőséget a szőrhagyma megújulására, hogy megteremtse az alapot egy újabb szőrtüsző növekedéséhez. Bár katagén fázisban már nincs sejtosztódás, a szőr még növekedhet ilyenkor a benne található rostok megnyúlása következtében.

A szőr növekedésének utolsó fázisa a telogén fázis, mely a szőrszál nyugvó fázisa. A szőrtüsző ekkor sorvad el teljesen. A szőr már élettelen és 2-3 hónap után magától kihull.

Telogén szőrnövekedési fázis

A szőrszálak 10-15%-a van ebben a fázisban.

Az utolsó két fázisban alkalmazott lézer vagy a villanófény IPL szőrtelenítés esetén már nem éri el a szőrhagyma aktív magját, így nem is képes roncsolni azt.

Tárczy Judit
Judit vagyok!

Kérdésével forduljon hozzám bizalommal!

06 1 226 4179
06 30 6303 777

Írjon nekünk!
[contact-form-7 id='237' title='Kérdése van']
Weisz Fanni

Weisz Fanni, modell

„Azt szeretem a legjobban a DEESS IPL szőrtelenítő gépben, hogy nem kell naponta vagy hetente a szőrtelenítéssel bajlódnom, hiszen hónapokig szép sima marad a bőröm.”

A Női Portál szerkesztői

A Női Portál szerkesztői

„Már az első néhány kezelés meglepő eredményt hozott: egyre gyengébb szálacskák nőttek vissza levillantott testrészeken és ezek a kúra során fokozatosan ritkultak, hullottak."

Kuna Kata, blogger

Kuna Kata, blogger

„Tényleg használ. Már pár használat után jelentős változást lehetett észrevenni, ami a szőrszálak visszanövését illeti. Mindent összevetve, szerintem bárkinek jó vétel lehet."

tovább >>

IPL szőrtelenítés előtte utána

tovább >>
2011-2019 DEESS®    ●    © Minden jog fenntartva.
Főoldal    ●    Lap tetejére