DEESS IPL, otthoni tartós szőrtelenítő készülék
DEESS IPL, otthoni tartós szőrtelenítő készülék

Hogyan válasszak IPL szőrtelenítő gépek közül?

 

A tartós szőrtelenítő gépekkel kapcsolatban számtalan különböző helyről olvashatunk, hallhatunk sok-sok eltérő információt, azonban az egyes gépek közt hatékonyságot, tartósságot és ár/érték arányt tekintve is óriási különbségek lehetnek. Ezért, hogy segítsünk Téged abban, hogy a Számodra megfelelő gépet válaszd, összegyűjtöttük Neked a 9 legfontosabb szempontot, amivel vásárlás előtt jó tisztában lenned.

1 Milyen technológiát válasszak? (Lézer, IPL vagy HPL?)

A fényenergián alapuló tartós szőrtelenítő módszerekből jelenleg 3-féle létezik: Lézer, IPL és HPL. Az első kettő 10-20 éves múltra tekint vissza, számos tapasztalat bizonyítja a technológia hatékonyságát, azonban a HPL egy újonnan megjelent technológia, mely csupán 1-2 éves múlttal rendelkezik. Mindhárom módszer azon alapul, hogy a szőrtüszőben a szőrszál sötét pigmentje (melanin) elnyeli a kibocsájtott fényt. Ez a fény hővé alakul, és a sötét színű szőrszálakat gyakorlatilag kiégeti, a szőr gyökerét roncsolja, majd a szőrnövekedést inaktívvá teszi. Így jön létre a tartós, évekig tartó szőrtelenség a kezelt testrészen.

nd Lézer szőrtelenítés:

80-90%-os szőrzetcsökkenést eredményez. Fájdalmas. Pontszerűen kezel, ezért elég lassúnak is mondható (több óra is lehet pl. 1 láb szőrtelenítése). Ezek miatt egyre kevésbé népszerű eljárás. Kozmetikai szalonban és otthoni gépben is használatos.

nd IPL szőrtelenítés:

80-90%-os szőrzetcsökkenést eredményez. Fájdalommentes. Nem pontszerűen, hanem nagyobb felületen kezel (1-5cm2), így gyorsnak mondható (egy láb szőrtelenítése 10-20 perc). Az egyik legnépszerűbb eljárás, pár hónapos kezelést követően elérhetjük a tartós szőrtelenséget. Kozmetikai szalonban és otthoni gépben is használatos.

nd HPL szőrtelenítő (olykor ez is IPL szőrtelenítő néven fut):

50-70%-os szőrzetcsökkenést eredményez. Fájdalommentes. Nem pontszerűen, hanem nagyobb felületen kezel (1-5cm2), így gyorsnak mondható (egy láb szőrtelenítése 10-20 perc). HPL gépekben az IPL technológiát rádiófrekvenciával kombinálják. A rádiófrekvencia csak bőrfeszesítésre és ránctalanításra használatos, így nem erősítheti a szőrtelenítés hatékonyságát. Sőt, jelenléte miatt az ilyen készülékekben az IPL intenzitása kisebb, mint a csak tisztán IPL technológiát alkalmazó készülékekben, így sokkal gyengébb teljesítményre képes a szőrtelenítés tekintetében, általában az ilyen készülék esetében egy évig tartó folyamatos használatot javasolnak a tartós eredményért.
A HPL csak otthoni gépben használatos.

tartós szőrtelenítés működése

A lézer, az IPL és a HPL szőrtelenítés működési elve azonos, és csak a bőr és a szőr megfelelő kontrasztja esetén hatékony.

2 Az IPL szőrtelenítés milyen szőrszín és bőrszín esetén hatékony?

Mindhárom módszer (lézer, IPL és HPL) működési elve az, hogy a szőr festékanyagába, az ún. melaninba bejuttatott fényimpulzusok roncsolják a szőr gyökerét, emiatt a szőrszál nyugalmi állapotba kerül és késleltetődik a visszanövése. A kezelés annál hatékonyabb, minél sötétebb a szőr és minél világosabb a bőr, hiszen a világos bőr visszaveri a fényt (tehát nem ég meg), a sötét szőrszál viszont elnyeli, ezáltal roncsolódik.

fjA fentiek miatt szőke, vörös vagy ősz szőrzet esetén sajnos egyik fényenergián alapuló tartós szőrtelenítő módszer (lézer, IPL és HPL) sem eredményes. Ilyenkor a szőr nem elég sötét ahhoz, hogy a villanófény hatni tudjon rá. Kreol, sötét színű bőr esetén szintén nem hatékony a kezelés, ugyanis a sötét bőr elnyeli a villanófényt, így megéghet.

IPL szőrtelenítés bőrszín szerint

Sötét bőrön (V-VI) vagy világos szőrön (ősz, vörös, szőke) egyik fényalapú szőrtelenítő technológia sem hatékony

Összességében mindhárom módszer ideális alanya a minél sötétebb szőrű és minél fehérebb bőrű egyén. Ugyan léteznek olyan készülékek, főleg a HPL kategóriában, amelyek használatát egészen sötét bőrön is eredményesnek és biztonságosnak mondják, ám az ilyen gépek teljesítménye igen alacsony lehet, hiszen, ha a készülék nem égeti meg a sötétebb színű bőrt, akkor a sötétebb szőrszálakkal sem valószínű, hogy elbánik.

A tartós szőrtelenítő technológiák és az otthoni készülékek kínálata tehát igen nagy.

Mindent összevetve tehát a lézer, IPL és HPL tartós szőrtelenítő módszerek közül az IPL az, amelyik a mai modern nők és férfiak igényeit leginkább ki tudja kielégíteni, ugyanis fájdalom nélkül, gyorsan és hatékonyan biztosítja a tartós szőrtelenítést. Így összeállításunk további részében az IPL-t vettük még alaposabban górcső alá.

3Az IPL szőrtelenítő gép mennyire „erős”?

Az otthoni IPL szőrtelenítő készülékek mindig kisebb energiamennyiséggel dolgoznak, mint a szépségszalonokban használt profi gépek. Bizonyos energiaszint felett ugyanis az otthoni használat veszélyes volna: folyamatos hűtés nélkül a bőr megégne, illetve a kezelés során kiszűrődő fény károsíthatná a szemet.

5-6 J/cm2 az a maximális IPL energiaszint, amelyet otthoni körülmények között még biztonságosan ki lehet használni. Ez azt jelenti, hogy a villanóablak nagyságától (2, 3, vagy 4 cm2) függően léteznek 2x, vagy 3x vagy 4x 5-6 Joule energiájú, vagyis 12, 18 vagy 24 Joule összteljesítményű gépek. Ennél erősebb IPL energia otthoni használata veszélyes is lehet. Otthoni IPL szőrtelenítő gép vásárlásakor tehát a minél nagyobb teljesítmény hajszolása helyett inkább arra érdemes figyelni, hogy az adott készülékkel meg tudjuk-e majd határozni, hogy a mi bőrtípusunk számára melyik a megfelelően erős, még biztonságos energiaszint.

IPL szőrtelenítés otthon és szalonban

Bizonyos erősség felett nem végezhető otthoni IPL szőrtelenítés, ezért minél erősebb otthoni IPL gép hajszolása helyet inkább olyat válassz, ami várhatóan megfelelően erős, mégis biztonságos kezelést nyújt majd számodra.

Jó tudni!
inA gyártók készülékeik teljesítményét vagy 1 cm2-re (J/cm2), vagy a gép teljes villanási felületére vonatkozóan (J) adják meg.

Amennyiben egy otthoni IPL szőrtelenítő gép megadott Joule értéke 10J vagy afölötti, akkor biztos, hogy a készülék teljes villanási felületére vonatkozik. Ha ténylegesen a készülék energiaszintjét akarjuk megtudni, akkor az összerősséget el kell osztani a villanóablak cm2-ben kifejezett értékével (ami általában 1-6 cm2 között mozog).
Tehát ha pl. 16 J az összenergia, és 3 cm2 a kezelőfej, akkor az erősség 5,3 J/cm2.

VIGYÁZAT! VÁSÁRLÓI MEGTÉVESZTÉS!
A hivatalos DEESS IPL szőrtelenítő készüléknek nem létezik 10J/cm2 változata, bár az interneten sajnos találkozhatsz ezzel.
A készülék hivatalos gyártója nem gyárt ilyen teljesítményű készüléket, ennek otthoni használata nem lenne biztonságos.
Vásárlás előtt győződj meg arról, hogy eredeti és nem hamisított készülékkel állsz-e szemben.

4Mekkora az IPL szőrtelenítő gép villanásszáma?

forever-skin-ipl-intenzitasjelzo

A villanásszám az IPL szőrtelenítő gép várható élettartamára utal: jelzi, hogy hány villanás leadására lehet képes a készülék. Általánosságban mondhatjuk, hogy egy nő teljes testének tartós szőrtelenítéséhez kb. 10-15.000 villanásra lehet szükség.

Így érdemes odafigyelni, hogy a villanásszám ne legyen túl alacsony, hiszen ha elfogynak a villanások, a készüléket már nem tudjuk tovább használni. A csereizzó pedig jellemzően nagyon drága és nem is feltétlenül nyújtja már vele az IPL szőrtelenítő gép ugyanazt a teljesítményt, mint előtte.

Így, még ha egyedül is használjuk a készüléket, akkor sem érdemes alacsony villanásszámú készüléket választani, érdemes legalább 100.000 villanásszámmal rendelkezőt használnunk, így bármikor, évek múlva is elővehetjük, bőven elégséges lesz a gép a fenntartó kezelésekre is.

Vannak olyan, 300.000 villanással rendelkező készülék is, melyek bőven elegendők akár életünk végéig, valamint akár családban, többen is használhatják, hiszen több személy számára (családi vagy baráti körön belül) is bőven elegendő és ebből kifolyólag költséghatékony is.

Azonban honnan tudjuk, hogy a készülékben biztosan annyi villanás van, mint amennyit mondanak róla? Honnan tudjuk, hogy több éves használat után is elegendő lesz a gép ahhoz, hogy még egy teljes kúrát elvégezzünk vele? Igazából sehonnan. Viszont létezik már olyan IPL szőrtelenítő gép, ami kijelzi a villanásszámokat, így garantáltan annyit kapunk, amennyit a készülék ígér! Tehát érdemes keresni olyan készüléket, ami kijelzi a villanások számát!

5 Mi garantálja a villanófényes szőrtelenítő gép otthoni biztonságos használatát?

IPL szőrtelenítés esetében rendkívül fontos, hogy a bőrünknek megfelelő intenzitáson használjuk a gépet. Minden otthoni IPL szőrtelenítő géppel szemben alapvető elvárás, hogy állítani tudjuk a kezelés intenzitását. Ez azonban önmagában nem garantálja, hogy ki is tudjuk majd választani a bőrünk tónusához megfelelő fokozat. Ilyenkor segít a bőrtónus-teszt!

Fontos tudni, hogy a bőr tónusa nemcsak egyénenként, hanem testrészenként is különbözhet. Sőt, az év során is változhat (pl. amikor nyáron lebarnulunk, vagy ősszel újra visszanyerjük világosabb színünket). Ha mindig megfelelően erős és hatékony IPL szőrtelenítő kezelést szeretnénk elvégezni, ami az adott testrészen még biztonságos, akkor olyan készüléket érdemes választani, amelyhez bőrtónus teszt is tartozik. Ez egy gombnyomásra meghatározza bőrünk tónusát, így minden zónában a számunkra megfelelő, még biztonságos fokozatokon végezhetjük majd az IPL szőrtelenítő kezelést.

IPL szőrtelenítés bőrteszt

A bőrtónus meghatározásával megfelelően erős, ám még biztonságos IPL szőrtelenítő kezelést végezhetünk minden zónában.

Megjegyezendő, hogy a bőrtónus teszt nem azonos a bőrszínérzékelővel! Utóbbi funkciója mindössze az, hogy túl sötét bőr esetén letiltsa a készülék használatát, a megfelelő kezelési fokozat kiválasztásában viszont egyáltalán nem segít!

További fontos szempont a szemünk védelme! A bőrszenzor minden otthoni IPL és HPL szőrtelenítő készülékben kötelező biztonsági elem, ez garantálja, hogy csak a bőrrel érintkező készülékkel lehessen villanást leadni (azaz ne tudjunk a szemünkbe villantani). Tehát a bőrszenzor megléte alapfelszereltség.

Vannak olyan otthoni, jó minőségű készülékek, melyek esetében az érzékenyebb szeműekre is gondolva, további biztonsági elemként mellékelnek a gyártók AJÁNDÉKBA VÉDŐSZEMÜVEGET is. Otthoni készülékek esetében a kiszűrődő fényeknek nincs olyan erőssége, mint a kozmetikai szalonok esetében, ahol szükséges védőszemüveg, így az otthoni gépeknél ez csak egy plusz védelmi eszköz, mely használata nem kötelező, érzékenyebb szeműeknek viszont ajánlott.

forever-skin-ipl

Forever Skin IPL szőrtelenítő készülék – és a szőrtelenítés gyorsabb, kellemesebb, diszkrétebb!

6 Az IPL szőrtelenítő kezeléseket milyen sűrűn végezni?

Néhány gyártó napi szintű, vagy heti több használatot javasol, ez azonban technológia szempontjából felesleges és gazdaságtalan.
Fontos tudni, hogy az IPL technológia csak az éppen növekedési ciklusban lévő szőrszálak esetében működik, ugyanis csak ebben a fázisban van közvetlen kapcsolat a szőrtüsző és szőrszál között. Ezért, egy IPL szőrtelenítő kezelés után meg kell várnunk az eltérő ciklusban lévő szőrszálak kinövését, ami általában 2-3 hét. A napi szintű használattal így csak azt érjük el, hogy a készülék villanásszáma előbb kifogy, a szőrtelenítő kúrával azonban nem leszünk előbb készen, csak feleslegesen lövöldözünk.

7 Mely testrészeken használható az IPL szőrtelenítő gép?

Nem minden IPL szőrtelenítő gép alkalmazható az érzékenyebb zónákban (pl. intim terület), ezért vásárlás előtt érdemes megnézni az adott készülékkel kezelhető testrészek listáját, valamint olyan készüléket választani, amely villanóablak-mérete a kisebb zónák kezeléséhez is megfelelő.

8 Férfiak is használhatják-e a kinézett IPL szőrtelenítő gépet?

Ez is nagyon fontos szempont, hiszen manapság nemcsak a hölgyek, hanem az urak is szőrtelenítik magukat. Éppen ezért vásárlás előtt érdemes megvizsgálni, hogy a gyártó cég ajánlja-e mindkét nem számára a kinézett IPL szőrtelenítő gép használatát. Illetve ne felejtsük el: a férfiaknak több villanás kell a kívánt eredmény eléréséhez, hiszen szőrzetünk erősebb, vastagabb, mint a hölgyeké, így érdemes magas villanásszámú gép mellé letenni a voksunkat.

9 Az IPL szőrtelenítő gép akkumulátoros vagy vezetékes legyen?

Ez igazából kényelmi kérdés. A nagyobb méretű készülékek esetén vagy egy asztali egység, és ehhez a kezelőfej vezetékkel kapcsolódik. Ezeknél talán praktikusabb a kézi IPL szőrtelenítő gép, hiszen így nem kell állandóan arra figyelnünk, hogy lerántjuk-e véletlenül az asztali egységet a kezelőfej mozgatása közben.

Az viszont fontosabb kérdés, hogy vezetékes vagy akkumulátoros készüléket válasszunk. A vezeték nélkülikészülékek használata kényelmesebb lehet, azonban az akkumulátor hamar lemerülhet, így nem feltétlenül tudjuk egyetlen töltéssel befejezni a szőrtelenítő kezelést. Ráadásul az akkumulátorok élettartama is korlátozott, így általában hamarabb szorulnak szervizelésre a vezeték nélküli IPL szőrtelenítő készülékek, mint a hálózatról működő típusok.

 

forever-skin-ipl-szortelenites-szortelenito

 

További kérdésed van? Írd meg nekünk!

Kérdezz bátran, szakértőink segítségével állunk rendelkezésedre! 

Név:
E-mail:
Telefonszám:
Üzenet:

A kezelésre jelentkezéssel elfogadom az adatvédelmi szabályzatot és az ÁSZF-et

Szeretnék értesülni újdonságokról, akciókról. Feliratkozom és hozzájárulok, hogy a Cég hírleveleket küldjön és elfogadom az adatvédelmi szabályzatot.

2011-2019 DEESS®    ●    © Minden jog fenntartva.
Főoldal    ●    Lap tetejére